четвер, 14 лютого 2019 р.

"Ті спогади, то вічний серця біль"

Афганістан… У нашій свідомості це слово стало синонімом справжнього людського лиха, справжнього пекла. Афганська війна безжально перекреслила тисячі молодих життів, понівечила долі. Уже 30 років в ці пам’ятні лютневі дні в  Арбузинській районній бібліотеці вшановують воїнів –афганців, пам’ятають кожного зі   своїх земляків, воїнів, які не повернулися додому.
      13 лютого до районної книгозбірні  на вечір - вшанування  «Афганістан : героїзм крізь біль і сум» були запрошені воїни – інтернаціоналісти Церуш Е.М, Михайленко А.Г. і Шарата М.П та старшокласники Новоселівської загальноосвітньої  школи  разом з  Зайцевою Л.Л,заступником директора навчально - виховної роботи та Гусеницею Л.І, класним керівником 9 класу.



      Бібліотекарі Онищенко К.А. та Середенко А.В. ознайомили присутніх з фактами  жахливої статистики війни, що тривала дев’ять років, один місяць і дев’ятнадцять днів.
     Захід був сповнений почуття патріотизму та гордості за земляків – героїв. Фахівці бібліотеки  розповіли  школярам про те, як перехрещувалися дороги трьох наших земляків Капацини Віктора з с.Костянтинівка, Дяченко Василя з села Благодатне та Кисельова Сергія з м.Южноукраїнськ, але зустрітись на Афганській землі їм так і не довелось. Свічку пам’яті  було запалено на згадку про мужніх земляків, які трагічно загинули  в далекому Афганістані та були посмертно нагороджені урядовими нагородами.
       В 80-тих роках минулого століття наші земляки ,учасники заходу, пройшли через жорстоке пекло афганської війни, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок. Спогади учасників тих подій- Церуша Е.М.,голови спілки воїнів-афганців, офіцера у відставці  Михайленка А.Г. та рядового запасу  Шарати М.П своїми розповідями про страшні реалії війни перенесли присутніх в атмосферу вірності військовому обов'язку та доблесті воїнів, що дали присягу на вірність Батьківщині. До глибини душі всіх вразили розповіді про військові будні, в яких було все: і кров, і сльози, і справжня солдатська дружба і товаристська підтримка. Читачі затамувавши подих, слухали спогади воїнів та задавали цікаві питання.
        Поетичні рядки, які звучали протягом зустрічі  не залишили байдужим жодного присутнього. Особливо зворушливо сприймались «афганські» пісні у виконанні Олександра Телегіна, соліста районного Будинку культури.

                        Читачам бібліотеки була презентована книжкова виставка «Афганістан – то біль і смуток, чиєсь обірване життя»,            яку доповнювали фотодокументи, газетні статті та відеоролик «Тривожні дороги Афганістану».
         В урочистій частині заходу присутні хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав своє життя, увійшовши в безсмертя.
      По закінченні зустрічі воїни – афганці звернулись до молоді, побажали їм бути справжніми громадянами та патріотами своєї країни. Діти з вдячністю подарували учасникам афганської війни квіти.
     Після заходу учасники поклали квіти до пам’ятника воїнам-землякам та зробили світлину на згадку про зустріч.
     У мережі Інтернет було переглянуто документальний фільм про Афганістан.
    Це горе не відболить, не виплачеться доки житимуть батьки, брати і сестри, вдови та діти, підступно вбитих у горах і долинах Афганістану, синів України. За кожним воїном - афганцем - доля , життєвий подвиг , крок у безсмертя . У страшному полум'ї війни народжувалася нова плеяда героїв.    
    Ми не повинні забувати жертв Афганістану. Це повинно для того, щоб нові Афганістани не виникли більше на нашій землі. Давайте будемо завжди пам’ятати ветеранів, виявляти розуміння до тих, хто пройшов через війну, і для кого вона триває й досі : у спогадах, у снах, у думках. Вони цього заслуговують.

Немає коментарів:

Дописати коментар