вівторок, 5 березня 2019 р.

"Славетними стежками рідного села"

Збігають роки, приходять у світ нові покоління. Але не старіє, не зникає пам’ять тих тривожних літ. Вона живе у спогадах бійця і в суворому монументі, як свідок грізних років і переможних боїв, пильно дивиться на нас в залах музеїв і з сторінок книг. Її, мужню і величну, надійно оберігає народ, передаючи, як святиню, у спадщину поколінь.


 З кожним роком поруч із нами все менше тих, хто пережив лихоліття Другої світової війни і пам'ятає вибухи кривавих боїв, тому святий обов'язок кожного громадянина  віддавати належну шану ветеранам, які не шкодували себе задля мирного майбутнього.
 З  метою вшанування  пам'яті всіх українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів та 75-річниці визволення Арбузинщини  від нацистських загарбників в Арбузинській районній бібліотеці  пройшла літературно-музична композиція «Безсмертним полум’ям палає у кожнім серці та весна»,  на яку були запрошені учні старших класів ЗОШ № 1 ім.О.Закерничного (вчитель Живанова Г.О.)
 Від бібліотекарів Степанченко С.В. та Середенко А.В.учні дізналися про те, як розпочалася війна для наших односельців; про величезні втрати - як людські, так і матеріальні, яких зазнала Миколаївщина  внаслідок цієї жорстокої, кривавої боротьби.
Почесними гостями заходу були  учасники  Другої світової війни : Омельченко Микола Якович і Калайда Іван Денисович.
Микола Якович поділився спогадами про світлий , березневий день визволення Арбузинки. Розповів  про післявоєнну розбудову села. Добрими словами згадав директора і вчителів середньої школи №1, в якій навчався. Із розповіді  Івана  Денисовича, який родом із Полтавщини  старшокласники дізналися про своїх однолітків, що під час Великої Вітчизняної війни боролися поряд із старшими за звільнення своєї Батьківщини від німецько-фашистських загарбників, про юних героїв, на плечі яких лягла тяжкість знегод, лих, горя військових років.
 Діти з непідробною зацікавленістю слухали спогади  учасників війни, задавали їм питання і ділилися розповідями про своїх дідів і прадідів. Підчас  зустрічі у виконанні поважних гостей звучали вірші Г.Любашевського «Пісня для тьоті Люби», С.Руданського «Добре торгувались».
 Для своїх читачів бібліотекарі підготували тематичну книжково-ілюстративну виставку «У вогні палала рідна сторона».
 Учасники зібрання поклали квіти до Меморіального комплексу воїнам-визволителям і хвилиною мовчання вшанували пам’ять про тих, хто за священну справу боротьби за мир та щастя на землі віддав найдорожче – своє життя.
 
       Такі зустрічі сприяють позитивному доброзичливому взаємозв’язку поколінь, формують в свідомості підлітків патріотичні почуття гордості за старше покоління, виховують глибоку повагу до героїчних подвигів співвітчизників.
Доповненням заходу була книжкова виставка «Літопис тих славетних днів», де експонувалась література про бої, які проходили на Миколаївщині.вщині, вшанували полеглих в роки священної війни.
Учасники усіх бібліотечних заходів хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто визволяв наш край від ворогів в далекому сорок третьому, а також тих героїв, які віддали свої життя, воюючи на Сході, відстоюючи незалежність та суверенітет України в наші дні.
Збігають роки, приходять у світ нові покоління. Але не старіє, не зникає пам’ять тих тривожних літ. Вона живе у спогадах бійця і в суворому монументі, як свідок грізних років і переможних боїв, пильно дивиться на нас в залах музеїв і з сторінок книг. Її, мужню і величну, надійно оберігає народ, передаючи, як святиню, у спадщину поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар