четвер, 10 листопада 2022 р.

 «Найбільше і найдорожче добро кожного народу-це його мова»

                                                                                                        П.Мирний


    Мова − це найважливіший засіб спілкування і пізнання та один із ключових факторів незалежності країни.

    Щороку 9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови. Це свято було встановлено указом Президента України 6 листопада 1997 року.

    Зазвичай в цей день вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, відзначають найкращих популяризаторів українського слова та проводять Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, до якого приєднуються навіть українці, які живуть за кордоном.

    Нестор-Літописець був священнослужителем Київсько-Печерської Лаври та літописцем. Дослідники вважають, що саме з праці «Повість минулих літ» (XI − початок XII століття), автором якої він є, починається писемна українська мова.

    А от витоком сучасної літературної української мови вважається відома поема «Енеїда» Івана Котляревського − перша масштабна пам’ятка українського письменства, що була укладена розмовною українською мовою.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав.

Однак попри це, з кожним роком українська мова розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у мовленні. І сьогодні українською мовою розмовляють понад 45 мільйонів людей.

    Арбузинська центральна бібліотека організувала книжкову виставку «До рідного слова торкаюсь душею», яка розкриває історію походження української мови, непростий шлях її розвитку, всю велич та красу рідної мови.

Адже рідна мова – це той чарівний інструмент, на звуки якого відгукують найтонші та найніжніші струни людської душі.

    Тож, друзі, говорімо українською, щоб нас побачив світ, побачив успіх України, її духовні та інтелектуальні надбання.

Вчимо українську та шануймо її!💛💙





Немає коментарів:

Дописати коментар