понеділок, 20 травня 2019 р.

«Вишиванки- свято української душі»

 Під такою назвою в Арбузинській центральній районній бібліотеці відбулося мистецьке свято «Вишиванки- свято української душі».


Хрестиком і гладдю, нитками  і бісером, різними кольорами  і  в монохромі  -  так були  вишиті сорочки,  які одягли наші відвідувачі - майстрині-вишивальниці  Арбузинщини  та учні 2 класу  НВК ЗНЗ І ступеня ДНЗ «Пролісок»(педагог Фоменко Тетяна).

Ведучі свята Онищенко Катя  та Середенко Алла  розповіли  присутнім про багатовікову історію вишиванки, її особливості та види, значення узорів та кольорів, про традиції та легенди, пов’язані з вишиванкою. Чудовим доповненням свята став фольклорний виступ працівників районного Будинку культури Зайцевої Тетяни та Телегіна Олександра  . Діти в свою чергу поділились розповідями про свої родинні реліквії та про сучасні  вишиванки. Вони щиро і зворушливо прочитали вірші про українську вишиванку. Танцювали та співали пісні, за що одержали бурхливі оплески від майстринь.
Презентувала глядачам свій  новий вірш «Мамин оберіг» поетеса Надія Ткаченко.
Побачити вишивані  рушники, скатертини, сорочки та плаття, ікони  та чудові картини  можна було на виставці декоративно- ужиткового мистецтва «Часточка душі моєї», яка оформлена в читальній залі книгозбірні. . Свої власноруч вишиті сорочки - обереги вдягли всі запрошені майстрині. Представила свої роботи Солощенко Людмила - вишите панно та наволочки, рушники та скатертину , Дроздова Зоя та Антоненко Ольга – ікони і картини  Розмаїття красок, узорів та фантазії виплеснулося на неперевершених  роботах Рябухи Олександри, Бєлік Тетяни, Дейнеги Марії . Народні майстрині поділилися своїми секретами вишивки.
 На закінчення мистецького свята  бібліотечні фахівці   побажали дітям, щоб вони любили і берегли свої вишиванки, і де б не були, завжди з гордістю носили їх. Хай ніколи не переривається та золота нитка життя, якою вишивали наші бабусі свою і нашу долю на рушниках та сорочках.
Протягом свята панував гарний настрій,були  яскраві світлини та стільки емоцій!

Долучилася до відзначення Дня вишиванки і Агрономійська бібліотека – філія, організувавши  флешмоб  «Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі». В заході взяли участь учні молодших, середніх та старших класів Агрономійської ЗОШ.


Немає коментарів:

Дописати коментар