понеділок, 26 квітня 2021 р.

Чорнобиль стукає в наші серця

 #чорнобиль_герої_пам_ять

Чорнобиль – ми пам’ятаємо цю дату
І застигає в жилах кров
В. Харченко «Чорнобиль»
Героїзму наших земляків присвячується
Тридцять п’ять років минає від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія - техногенна катастрофа, спричинена вибухом на Чорнобильській АЕС. Джерело атомної енергії, що вважалося цілком безпечним, заподіяло шкоду, реальний обсяг якої і досі не визначений.
…25 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС готувалися до зупинення четвертого блоку на планово-попереджувальний ремонт. Цим зупиненням вирішили скористатися, щоб провести випробування однієї з систем безпеки експлуатації реактора. Але програма випробування мала серйозні недоліки.
Внаслідок збігу цілого ряду обставин, починаючи з 1 години 24 хвилини 26 квітня, відбулася серія вибухів, які призвели до руйнування реактора та будівлі 4-го блока і викиду великої кількості радіоактивних речовин у довкілля. Їх потужність була настільки великою, що було зруйновано сталеву і свинцеву обшивки реактора, а в повітря піднялося понад 60 тонн радіоактивних матеріалів. Сумарна радіація викинутих у повітря ізотопів склала 50 мільйонів кюрі, що у 30-40 разів більше, ніж при вибуху ядерної бомби в Хіросимі у 1945 році.
Катастрофа на ЧАЕС сколихнула не лише своєю величезною руйнівною силою, а й мужністю тих, хто першим зіткнувся з її страшними наслідками. Їх називають по-різному: чорнобильці, ліквідатори, вогнеборці. Всі вони є герої, які ціною власного життя врятували мільйони людей.
Наші земляки - пожежники, будівельники, водії, міліціонери, кухарі, теж брали участь у ліквідації наслідків цієї страшної трагедії з її першого дня.
Низький уклін і найтепліші слова вдячності вам, дорогі ліквідатори, за героїзм, мужність, високу громадянську позицію, сміливість та відвагу.






Немає коментарів:

Дописати коментар