вівторок, 20 листопада 2018 р.

Без мови немає народу

        Українська мова! Барвінкова, співуча, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів, вона встала з колін, як піднялася й наша Україна. Проголошення незалежності дало їй право зайняти вукраїнськійкультурі належне місце. А основою, джерелом культури є материнська мова. І той, хто не знає, або цурається її, засуджує себе на злиденність душі.

 Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця.
7 листопада до районної книгозбірні завітали школярі 7 і 9 класу ЗОШ №1 ім. О. Закерничного разом з вчителями Живановою Г. О. та Гречишниковою О. В. на літературний квест «Рідної мови чиста криниця», присвячений Дню української писемності та мови.
 Разом з бібліотекарями Середенко А. В. і Онищенко К. А. школярі здійснили екскурс у минуле і дізналися про те, як розвивалася писемність в Україні, про перші рукописні і друковані книжки, простежили розвиток писемності від піктографії до українського алфавіту, дізналися про те, який величезний внесок вніс у розвиток української писемності та культури Нестор Літописець і за що його називали «батьком української історії».
Хлопці та дівчата із задоволенням взяли участь у літературно-мовній грі «Найкращий знавець рідного слова». Старшокласники відповідали на запитання вікторини «Цікаве про мову», взяли участь в іграх «Шифрувальник» і «Головоломка», показали хороші знання, відгадуючи кросворди. На прикінці свята всі присутні склали ланцюжок гарних слів про рідну мову. Під час заходу демонструвалася відео-презентація «Велети духу і слави: Преподобний Нестор».
Для користувачів в читальній залі книгозбірні оформлено книжково-ілюстративну виставку «До тебе, рідна мова, серцем лину».
Родзинкою свята мови стала творча зустріч учнів з поетесою Ткаченко Н. М. Вона  розповіла про своє творче життя, про плани на майбутнє, читала власні вірші про українську мову. Всіх учасників свята зачарував своїм співом соліст районного Будинку культури Тонченко Е. виконуючи пісні про Україну.
 Свято, присвячене українській писемності та мови закінчилося, але наша любов до рідної мови нескінчена.

Немає коментарів:

Дописати коментар